business digitalefiler

3 gode grunner til å slutte å selge kun digitalt

Digitale filer

 

De aller fleste fotografer starter karrieren med å tilby digitale filer som eneste "produkt". Det er enkelt å selge, enkelt å distribuere, det er noe alle vet hva er og du trenger ikke foreta deg så mye for å "selge" de. Det er på mange måter innenfor komfortsonen til de aller fleste fotografer, og kunder. En vinn-vinn!

Vi fotografer legger ofte sjela vår i jobben vår og mange føler nok at det er så gøy at man nesten kunne gjort den gratis. Men det er så utrolig viktig å ikke glemme businessiden av det hele. Vi MÅ kunne drive med profitt,- ellers er det dessverre kroken på døra (eller fryktelig slitsomt!).

Det å selge kun digitalt har flere begrensninger og utfordringer som du mest sannsynlig etterhvert vil ønske å gjøre noe med,- i allefall om du ønsker å utvikle bedriften din og unngå å bli utbrent. Skulle du ha kommet til det punkt hvor du føler at alt er slitsomt og du redigerer i det uendelige kan du ta med deg disse 3 gode grunnene når du overveier å slutte å kun selge digitalt.

 

1) Du setter tak på kundens investeringsmulighet

 

Du har kanskje merket at det er vanskelig å tjene nok, du redigerer døgnet rundt eller du er på konstant jakt etter nye kunder. Ofte er dette et resultat av at du, uten viten, har satt et tak på kunden sin investeringsmuligheter. La meg forklare hva jeg mener med det.

 Dersom du kun selger kun digitalefiler og du viser kunden et galleri på 30 bilder er det kjøp av de 30 digitale filene som utgjør inntektstaket ditt. Dvs det maksimale du kan tjene på den fotograferingen er prisen du har satt de 30 filene til. 

 For å ta bedriften din og inntjeningen din ett nivå opp må du gjøre det mulig for kundene dine å investere mer, samtidig som du jobber mindre. Og da må du tilby noe du kan selge flere ganger om, eller noe som koster mer enn det du tar for én fil. Om du kan tilby et enkelt bilde til x kr. mer enn det du tar for filen har du økt profitten din pr.bilde uten å jobbe mer. Kan du selge 2 stk av det samme bildet har du nesten doblet inntekten din på det samme bildet. Det er dette det blir profitt av.

 Ettersom du ikke kan selge den samme fila to ganger er du derfor nødt til å selge noe annet for å oppnå denne økte inntektsmuligheten; nemlig et produkt.

 Så lenge det finnes bare én av deg i din bedrift er det tiden som er din viktigste ressurs og det er denne du må optimalisere for å øke inntektene dine.  Å tjene mer pr.bilde du tar er en stor del av denne optimaliseringen som tar bedriften din et skritt videre mot mer profitt og mindre stress.

 

 

2) Du gir dine mulige inntekter til andre

 

Når man går til fotograf ønsker de aller fleste å gjøre noe med bildene de tar, enten det er gaver som skal gis bort eller noe de selv skal ha på veggen.

Om du kun tilbyr digitalt vil kunden gå et annet sted å fremkalle bildene sine. Det innebærer som regel en lav-kvalitets lab der noen står bak en fotoautomat og trykker bildene dine etter sitt skjønn (noe som heller ikke er god reklame for de flotte bildene du tar). Eller, i noen tilfeller går de til andre fotografer de vet tilbyr produkter og da er det den fotografen som tjener på akkurat dine bilder. 

 

Uansett er dette en tapt inntekt for deg.

 
 
 

3) Mange kunder liker å få et ferdig produkt

 

Det å gå til en fotograf er ofte forbundet med litt høytidelighet, det er ikke noe man gjør hver dag. Det er en spesiell hendelse som det er mye følelser knyttet opp mot for kundene våre.

Bildene du tar er en del av historien deres som de vil ta med seg videre for alltid, og for de aller fleste handler det om å gjøre noe spesielt med akkurat disse milepælbildene. De aller fleste kunder ønsker seg et fysisk produkts som sluttresultat selv om de kanskje ikke er helt klar over akkurat hva det skal være når de kommer til fotograferingen. Men de innser at 10.000 vis av bilder på mobilen gjør at bildene drukner og begivenhet blir glemt.  Så før eller senere vil de printe noen av de flotte bildene du har tatt.

 Gir du de mulighet til å velge flotte produkter som veggbilder, collager og album viser du også kunden hvordan disse minnene kan bevares for fremtiden. Mange ønsker seg et veggbilde som kan få hedersplassen i stuen så alle kan se. Eller et album som lett kan tas frem når man ønsker å se tilbake på en spesiell hendelse som f.eks 1-års dagen til barnet, bryllupet eller nyfødtbildene fra en tid som gikk så altfor fort.

 Å ha et fysisk produkt de jevnlig kan se på vil også sette deg og opplevelsen forrest i minnebanken neste gang de skal fotografere og de slipper stresset med å printe alt selv. Printing av egne bilder er for mange nok et moment som skal inn i hamsterhjulet og flere enn du kanskje tror, ønsker ikke nok en ting på to-do lista si. Hjelp kundene dine med akkurat denne biten så gjør du både deg selv og kunden en stor tjeneste!

 

Håper du nå ble litt mer overbevist om at det er på tide å utvide sortimentet :)