booking

Vit når du skal si ja, og når du skal takke nei.

Er kunden riktig kunde for din fotografering?
Ikke alle som henvender seg til din fotobedrift  er riktig kunde for deg. Selv om det kan være fristende å si "ja" til alle henvendelser,  kan det lede til missfornøyde kunder. Det er derfor viktig for både deg og kunden at dette blir avklart i god tid før fotograferingen.

 

Alle fotografer har sin stil, sitt utrykk og sine mestringsfelt. Om du er ganske fersk i faget er kanskje ikke dette helt tydelig for deg ennå, men etterhvert vil du spissforme din kompetanse utifra erfaring om hva du liker best,- både når det gjelder type fotograferinger du gjør og hvilken redigeringsstil du foretrekker (er du dark&moody, light&airy, bruntoner, klassisk etc..) Denne sammensetningen av type fotograferinger og stil utgjør den synlige delen av ditt brand/merkevare sammen med bla. din logo. 

 

Det er veldig lett å tenke at kunden kjenner ditt brand, -altså at de vet hva slags bilder du tar eller hva slags stil du har, ettersom de fleste kunder kontakter deg enten via en sosial plattform eller en hjemmeside. Har de vært innom der og sett bør de jo vite hva du gjør  og hva slags stil du har?

 

Dessverre er det ikke slik,-så selv om brandet ditt er tydelig betyr ikke det at kunden din forstår det. For et brand er ikke bare et brand når det kommer til fotografer. Eller sagt på en annen måte; det er veldig vanskelig å brande et fotograf-firma så tydelig at kunden alltid vet hva de får. Spesielt om du utfører flere forskjellige typer fotograferinger.

 

Derfor er det ekstra viktig at du som fotograf er sikker på at kunden du er i ferd med å booke inn er klar over både hva slags bilder du tar og hva slags stil du har. Har de booket deg til nyfødtfotografering av babyen sin og ønsker poserte bilder av baby i bøtte, er det lurt at de finner ut du tar livsstilsbilder i god tid før de tropper opp i ditt studio. Det samme gjelder om du får en henvendelse angående barneportretter. Om de har sett for seg Fine Art bilder og kommer til fotograferingen bare for å finne ut at du gjør helt vanlige barnebilder kan du regne med at det vil bli en liten skuffelse. Begge scenarioer leder også til dårligere salgstall for deg og mest sannsynlig kan du si farvel til en god anmeldelse. Derfor er det viktig at du vet hva kunden din ønsker og at du kan levere dette før du sier ja til bookinger. Da er sannynligheten for fornøyde kunder, høye salg og gode anmeldelser størst. 

 

Å prate med kunden i forkant av fotograferingen er derfor lurt. Om dere er fullt match er det bare å booke kunden inn, men om du skjønner at dette ikke er helt riktig, så kan du henvise de videre til en annen fotograf du vet har den stilen/tilby det kunden ønsker. Det viser kunden at du er seriøs og opptrer med kundens beste i tankene. Og dette skaper ikke bare tillit til deg som fotograf, men gjør også at de husker deg neste de trenger akkurat den tjeneste du tilbyr.

Så å si nei akkurat nå, betyr ikke at du har sagt nei til kunden for alltid😊