business

Planlegg høstsesongen!

Become a better photographer by planning

Jeg gleder meg alltid til å starte opp igjen etter sommerferien!

Sommerferien er nemlig som en god regnskyll,- jeg får renset opp i alt det "gamle" og kan plante nytt. Nå snakker jeg ikke botanikk, men det å gjødsle bedriften sin før høstens mange fotograferinger er obligatorisk hos meg. Dvs planlegging, prising og diverse andre oppgraderingen eller justeringer jeg føler det er behov for.

De første ukene etter ferien før alt virkelig starter opp igjen er prefekt til dette, da går alt fortsatt litt tregt. Jeg bruker denne tiden som "planleggingsuker" slik at høstens administrasjon skal gå på skinner. Da kan jeg konsentrere meg fullt og helt om fotograferingene og kundene mine uten at arbeidsoppgaver kommer som julekvelden på kjerringa når høysesongen først er i gang.

 

Dette er de 4 viktigste punktene mine på To-do lista innenfor høstsesongen:

 

1.) ENDRE PRISER

Som fotograf bør du justere(øke) prisene dine jevnlig. Jeg gjør det hovedsakelig 2 ganger i året,- ved årsskifte og etter sommerferien. Dette er ofte en periode med litt opphold i fotograferinger mellom gamle ferdigstillte kunder og nye. En perfekt liten pustepause for å sjekke at man fortsatt er like lønnsom. Situasjonen i Europa/verden de siste årene har hatt stor innvirkning på leverandører av fotomateriell og mange leverandører justerer prisene sine flere ganger i året. Det innbærer at jeg også må se gjennom de siste endringene i priser på produktene jeg kjøper inn og justere mine priser tilsvarende. Dersom f.eks et album har gått opp i innkjøpspris må jeg sette opp utsalgsprisen for å ha samme profitt som tidligere.

I tillegg har vi en generell prisoppgang på alt fra mat til klær, for å ikke snakke om strømprisen! Disse ekstra kostnadene skal også reflekteres i mine priser om jeg som privatperson skal ha samme kjøpekraft som tidligere. Disse "nye" kostnadene for bedriften dekker jeg inn ved å øke prisen på tjeneste mine eller øke marginene på produktene jeg selger. 

I kjølevannet av dette kommer oppdateringer av nettsider, kataloger eller flyers der prisene mine ligger synlig for kunder.

 

 2.) PLANLEGG HØSTFOTOGRAFERINGER

Mange fotografer elsker å fotografere ute om høsten og har egne kampanjer for dette. Dette kan være mini-sessions eller ordinære fotograferinger. Uansett hva du velger kan det være en god inntektskilde og lurt å forberede i god tid. Om du planlegger dette allerede i august er du sikret at alle kunder får informasjonen i god tid og får booket time før løvet har falt av trærne! Sørg derfor for å ha tilbudet klart allerede nå og lag ferdig alle templates til SOME, nyhetsbrev eller andre steder du ønsker å spre informasjonen.

 

3.) PLANLEGG JULEFOTOGRAFERINGEN

Du kan aldri planlegge jula for tidlig! Bestiller du det du trenger av props og bakgrunner i august/september er utvalget mye større og du er garantert at du får leveringen i tide. Ingenting er så kjedelig som å ha planlagt verdens fineste juleoppsett for så å få hentemelding noen dager etter at julefotograferingen er planlagt avsluttet. Husk at du mest sannsynlig også vil fotografere oppsettet med barn i til kampanjene, så jo tidligere du er ute, jo bedre! Sett av dato/dager så tidlig du kan i kalenderen og pass på at du gir deg selv god nok tid til at du rekker å redigere/ferdigstille bilder/produkter i god tid innen julaften.

 

4.) KUNDEBIBLIOTEK

Mai/Juni er ofte veldig travle måneder derfor er august en bra tid for å se over alle vårens kunder og sjekke at alle bildene ligger på riktig plass i systemet. Jeg har en egen workflow for lagring av bilder som innebærer å slette alt jeg ikke viser kunden, backe-up i sky og harddisk og sjekke at alt er på begge steder. I tillegg setter jeg også opp et enkelt system for at kunder skal kunne bestille flere bilder fra fotograferingen sin i en håndvending. Jeg automatiserer dette gjennom CRM systemet mitt så jeg slipper å bruke unødvending tid eller ha oppgaver til enhver tid i en notatbok. Da jobber systemet for meg mens jeg sover og sparer meg masse tid i tillegg til at det også generer inntekt.

Du kan lese mer om automatiseringer og CRM i denne blogposten Mine topp 3 effektivitetstips

 

Håper du fikk noen gode tips på veien slik at at høstsesongen kan flyte på skinner!